OFERTA SPATII PROTEJATE

Firma Eco Proiect International este partener in activitatea de cercetare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau, spatiile protejate care fac obiectul prezentei oferte sunt rezultatul cercetarilor derulate timp de zeci de ani.

Aceste spatii protejate raspund cerintelor actuale care se manifesta la nivelul consumatorilor de a avea pe masa produse curate biologic si gustoase, insa tine cont si de interesul producatorilor de a desfasura o activitate rentabila.

SERA VERTICALA.

In anul 2006 a fost realizat modelul experimental in cadrul unui proiect de cercetare complexa, rezultatele experimentarii au fost foarte bune, consumul de energie termica a fost cu 50% mai mic decat in cazul serei orizontale, plantele au crescut mai viguroase iar timpul de vegetatie s-a redus cu 30%.

In principal sera se compune dintr-o incinta de deservire si o incinta tehnologica in care se afla un transportor cu cupe, cu miscare ascendant-descendenta lenta, in care sunt insamantate plantele. La baza incintei tehnologice, este practicata o fosa in care se gaseste sursa de caldura, noi am folosit o aeroterma al carei aer cald se ridica la partea superioara a serei incalzind atat instalatia cat si aerul din incinta.Acoperisul serei este format din doua panouri montate articulate care se deschid cu ajutorul unor parghii actionate doua cricuri actionate de la partea inferioara a serei, iar la baza serei se afla ferestrele de aerisire. Acest sistem asigura in zilele calduroase ventilatia naturala a serei, in timpul experimentarilor temperatura in sera verticala nu a fost mai mare de 28 de grade in timp ce in sera orizontala temperatura a urcat la 40 de grade. Prin miscarea ascendent descendenta plantele sunt expuse continuu la lumina si caldura constanta .

Acest tip de sera poate fi construit atat pe supefete mici cat si pe suprafete mari iar eficienta economica este superioara altor spatii protejate.

Se da mai jos un exemplu pentru o sera verticala construita pe suprafata de 100 mp.(10m.x 10m.) cu o inaltime de 10 m.:

Suprafata efectiv cultivata a unei asemenea sere este de 300mp.

Costul unei astfel de sere la pretul materialelor si echipamentelor de la aceasta data este de 90 euro/mp. Pretul 27.000 euro (113.000 RON) al serei reprezentand sera la cheie: cu sistem de climatizare si toate echipamentele.

Costurile unei sere orizontale este de 120 euro/mp in care se includ si spatiile neutilizate (alei de transport si alte spatii), pe suprfata efectiv cultivata pretul unei sere orizontale se ridica la 130 euro.

Pentru a evidentia eficienta economica a unei astfel de sere sa luam in calcul cultivarea rasadurilor: pe suprafata de 300 mp se pot produce 120.000 de fire de rasad (400 de fire de rasad pe mp.). pretul rasadului este de regula 1 RON/fir, venitul obtinut este de 120.000 RON.

Cheltuielile effectuate pentru producerea rasadului de tomate hibride se prezinta astfel:

•  samanta hibrida 0,35 ron/fir, cost pe 120.000 fire = 42.000 ron

•  paleti alveolari : 1800 buc. X 3 ron/buc = 5400 ron

•  turba 1 kg./palet x 1800 paleti = 1800ron

•  energie electrica 4000 kw 4 ron/kw = 16000 ron

•  salarii 5000 ron

•  TOTAL = 70.200 RON

Acestea sunt cheltuielile pentru producerea rasadului cu cele mai mari cheltuieli, samanta de tomate hibrida fiind cea mai scumpa, profitul rezultat este de 49800 ron, adica 41,5 %.

Acesta reprezinta numai un ciclu, insa intr-un an se pot infiinta 3-4 culturi, precum rasaduri de flori, flori la ghivece, capsuni si altele, ceea ce inseamna ca sera se amortizeaza foarte repede, estimam ca aceasta se produce in 2 maxim 3 cicluri.

Conditiile de lucru in acest tip de sera sunt mult mai bune decat in serele orizontale, lucrarile sunt mai putine astfel incat o familie de 2-3 persoane este suficienta pentru a produce aceste rasaduri.

Detalii si imagini gasiti pe site-urile: www.seraverticala.ro .

SERA SOLAR

Acest tip de spatiu protejat se compune dintr-o structura metalica acoperita cu policarbonat sau folie, noi recomandam policarbonatul intrucat are durata mai mare de viata.

Avantajele acestui tip de spatiu protejat sunt:

•  Poate fi folosit numai ca sistem de protectie impotriva grindinei,a ploilor acide, a brumelor si a altor fenomene meteo si in acest caz sunt folosite numai acoperisurile, poate fi folosit ca solar prin montarea peretilor laterali si a jgheaburilor, poate fi folosit ca sera prin montarea instalatiei de caldura respectiva.

•  O parte a structurii de rezistenta are si rolul de instalatie de irigare solarul fiind dotat cu instalatie prin picurare si aspersie.

•  Este dotat cu instalatie de irigare prin picurare la inaltime inlaturand astfel problemele legate de taierea furtunelor de catre muncitori si strangerea acestora dupa desfiintarea recoltei.

•  Lucrarile de mecanizare se pot face cu orice tractor sau masina agricola.

•  Se pot face asolamentele necesare.

•  Acest tip de spatiu protejat se poate construi in etape in functie de posibilitatile financiare.

Pretul a 1000 mp de solar acoperit cu policarbonat este de 25.000 euro (105.000 RON) cu instalatie de irigare prin picurare si aspersie.

Sfatul nostru este ca persoana care doreste sa infiinteze o suprafata mare de legume sa isi construiasca o sera verticala pentru producerea de rasad(costurile sunt mult mai mici decat in cazul serelor si relizeaza tot timpul anului venituri), sa construiasca spatiul protejat tip copertina, sa protejeze complet o parte din ele si in timp sa faca protejarea completa si chiar sa monteze instalatii de incalzire.

Oferta prezentata este valabila pentru spatiile protejate cu toate dotarile, in cazul in care clientul renunta la unele din acestea pretul scade corespunzator.

Firma comercializeaza copertine acoperite cu folie, care ulterior se pot transforma in solarii sau sere la preturi avantajoase.

Firma Eco Proiect International, pentru beneficiarii acestor spatii protejate intocmeste proiectele pentru masura 112, 121 si altele.